Kuracja pozbawiona glutenu – co jeść w wypadku celiakii?

Eliminacja z naszej diety wszelkich elementów zawierających gluten może wydawać się na starcie nieco ciężkie. Na szczęście należy poznać parę kluczowych zasad, ażeby kuracja bez glutenu stała się nietuzinkowa, przepyszna, a przede wszystkim nieszkodliwa dla każdego zdrowia.

Celiakia to schorzenie objawiające się niechcianą odpowiedzią układu immunologicznego na skonsumowanie białek wywodzących się od przetworów ze zbóż. W związku z tym, że każda dieta jest w nie zwyczajowo  hojna, może być nam trudno zobrazować sobie zupełne pozbycie się produktów z glutenem z naszych dań. W praktyce powinniśmy być świadomym,  jak również czym zamienić niepolecane składniki, by kuracja bez glutenu była dla nas dosyć łatwa do przestrzegania. Jakich rzeczy zatem należy się wystrzegać? Nade wszystko pszenicy, żyta i jęczmienia, w których składzie jest gluten. Nie wszyscy wiedzą natomiast, że w równej mierze niebezpieczny może być owies – źródło aweniny, wywołującej u części ludzi podobne nieprawidłowości. Rzeczywiście wymusza to powstrzymanie się od jedzenia pieczywa,i mąki i większości makaronów. Dieta bezglutenowa zakłada radykalne odrzucenie opartych na tychże zbożach produktów, toteż warto posiadać wiedzę, czym najlepiej je zastąpić.

Najpopularniejszymi wyrobami bezglutenowymi, które lubią osoby mierzące się z celiakią, są kukurydza, proso, gryka, maniok i soja. W istocie wszystkie owoce, warzywa lub orzechy, podobnie jak ryby lub mięso także pozostają bezpieczne. Dieta pozbawiona glutenu zezwala na wypijanie kawy i herbaty i słodzenie jedzenia czy cieczy miodem. Wbrew powszechnemu przekonaniu, w żadnym razie nie musi być wyzbyta smaku bądź słaba – całość jest uwarunkowany od naszej kreatywności.Rozsądnie zbilansowana kuracja bez glutenu będzie na pewno wymuszała od akceptujących ją osobników niewiele więcej pracy i pewnego podejścia względem wybieranych  na co dzień produktów, mimo to z powodzeniem może spotkać się z przychylnością nawet ekstremalnych smakoszy. Kupując pod kątem produktów bez glutenu, mimo wszystko lepiej przypatrzmy się ich opakowaniu –  brak danego  niepożądanego elementu ani trochę nie musi świadczyć, że nie są obecnie w nim inne groźne składniki.